Historia

Skogsbrynet 3

Slutet av 50-talet var expansivt i Umeå, beslutet att bygga ut lasarettet var taget och även byggandet av Stornorrfors gjorde att det fanns en stor efterfrågan på bostäder.Husen byggdes 1961-1962 och det var via Riksbyggen man anmälde intresse för att köpa lägenheterna.

Inflyttning påbörjades under 1961 och pågick allt eftersom husen blev klara. Hus nr 4 blev klart först och därefter hus nr 2. Inköpspriset  för en fyrarumslägenhet högt upp i huset var 3 500 kr, valde man att inte bara ha ett kylskåp utan även en frys och kostade det ytterligare 1000 kronor, dvs en totalsumma  på 4 500 kr. Avgiften var 287,50 per månad, (plus en summa för bränsle) för denna högt belägna lägenhet med utsikt över Umeå.  För den som inte betalade extra för en frys kunde man hyra ett frysfack i hus nr 3.

I hus nummer 6 har det i källarplanet en period funnits en Konsumbutik och även andra företag har huserat i lokalerna.

Eftersom gatan gick mellan husen var det mycket att se och akta sig för när de andra husen byggdes för de som bodde här. Det var infarter från gatan till de garage som är i källarvåningen i hus 1 och hus 3.

Riksbyggen skötte ekonomi och förvaltning åt föreningen som då hette Riksbyggens BRF Umeåhus 12. Riksbyggen hade länge en representant i styrelsen. År 2008 lämnade vi Riksbyggen och tog in en annan fastighetsförvaltare.

Föreningen var relativt tidiga med att ansluta internet till lägenheterna, det skedde redan 1999. Under perioden var det många som var skeptiska till internet men det var uppskattat av köparna.

2004 stamrenoverades kök, badrum och dessutom byttes alla elledningar till jordade uttag. Under stamrenoveringen rustades även tvättstugorna upp. Under stamrenoveringen fanns det en barack på gården att tillgå för att gå på toaletten och duscha. Det var en kämpig period för de boende, men resultatet blev fantastiskt.

Efter detta har ytterligare förbättringar skett:

  • Yttertaken har renoverats.
  • Nya fönster och balkongdörrar.
  • Det har dränerats runt hus 4, 2 och 6.
  • Alla lägenhetsdörrar är utbytta till säkerhetsdörrar som är ljudisolerade.
  • Trapphusen har renoverats och fräschats upp.
  • Utemiljön har förbättrats med bl.a. ny lekplats och grillplatser.
  • Nya lås i samtliga dörrar.
  • Utbyggda och inglasade balkonger, 2023.
  • Ny uppvärmning av garagen med luftvärmepumpar, 2023.
  • Nya elbilsladdare på samtliga bilplatser, 2023.

Det är säkert något som är bortglömt och i så fall är det mitt fel. / Per K